Muhammad Miqdam Musawwa, S.Si., M.Sc.

Email: miqdam.musawwa@uii.ac.id

NIK: 186120102

Pangkat/golongan:
Asisten Ahli / III/b

Tempat dan tanggal lahir:
Bantul, 26 November 1989

Alamat rumah:
Krapyak Wetan RT 07, Panggungharjo, Sewon, Bantul 55188
HP 085641761731

S1    2009-2013    Universitas Islam Indonesia, Yogyakarta
S2    2014-2016    Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta

Mata Kuliah:
– Praktikum Kimia Dasar (S1);
– Kimia Anorganik (S1);
– Praktikum Fisika Dasar (S1);
– Praktikum Kimia Anorganik (S1);
– Kimia Minyak Atsiri (S1);

Synthesis, modification and characterization of photocatalyst as a medium for harnessing solar energy for future energy needs and for addressing environmental problems.

The current and important issues that are developing todays are the energy and environmental issues (Kudo et al., 2008). The depletion of fossil fuel sources requires us to look for other energy alternatives for the long term. One of the promising energy sources is solar energy. But it is not possible to utilize solar energy without a medium. One of the media that can be a bridge to connect solar energy with daily needs is photocatalyst.
Photocatalyst applications currently cover several areas, including as the hydrogen gas production (Chen et al, 2011), industrial and agricultural waste processing (Gupta et al, 2011), disinfection processes in drinking water (Gamage et al, 2014), chemical synthesis, gas sensors (Suman et al, 2015), and self cleaning agents.

Pengalaman Riset:

1. Pemanfaatan Jarak Pagar Sebagai Sumber Biodiesel (Anggota)    2009    DIKTI
2. Konversi Minyak Jelantah menggunakan Metode Elektrolisis dengan elektroda karbon    2012    PERTAMINA
3. Distribusi Logam Fe, Ca, K, Ba, Sr, dan Zr dalam bottom ash dan fly ash limbah pembakaran batubata PLTU Cilacap     2013    Tugas Akhir S1(UII) bekerjasama dengan Batan Babarsari Yogyakarta
4. Preparasi fotokatalis Fe3O4/SiO2/TiO2-Cu untuk degradasi zat warna metilen biru di bawah radiasi sinar tampak    2016    Tugas Akhir S2 (UGM)

1. Distribusi Logam Fe, Ca, K, Ba, Sr, dan Zr dalam bottom ash dan fly ash limbah pembakaran batubata PLTU Cilacap     2013    Prosiding.
2. Preparasi fotokatalis Fe3O4/SiO2/TiO2-Cu untuk degradasi zat warna metilen biru di bawah radiasi sinar tampak    2016    Jurnal.

Menjadi pembicara/instruktur dalam berbagai forum ilmiah nasional maupun internasional, baik berupa Seminar, Simposium, Pelatihan, Workshop dan lain sebagainya.

1. Penerima Beasiswa Pondok Pesantren UII    Universitas    2009
2. Juara 1 Olimpiade Kimia Universitas    Universitas    2011